Natura i Plena Consciència

Consciència i creixement personal blog

Natura i Plena Consciència

Fa uns anys vaig estar fent un retir al monestir de Tich Nhat Hang. Allà em vaig adonar de la diferència entre parlar d’estar conscient i realment practicar-ho en el transcurs de la vida quotidiana.

No és senzill trobar moments en el nostre dia a dia per obrir-nos al moment present. Amb sort, trobem una estona per practicar la meditació però després el brogit dels requeriments externs ens engoleix sense remei. És molt difícil mantenir un espai de retorn, recordar que som alguna cosa més que el munt d’exigències que ens planteja la vida moderna…

La natura ens ofereix un munt d’oportunitats per aturar-nos i recordar qui som. El repte és conviure amb els pensaments d’una manera en què puguem sentir la bellesa del que ens envolta.

La natura és canvi, de la mateixa manera que canvia la nostra existència tot i que, de vegades, pretenguem immobilitzar-la. Observar la natura ens ajuda a comprendre la impermanència que vivim d’una manera molt més profunda que a través del intel·lecte.

Sentir-nos el cos practicant algunes asanes de ioga sobre la terra esponjosa pot ser una oportunitat per deixar anar tensions i preocupacions. La terra és una mare que acull el que ens és sobrer i ho recicla, ho transforma en nova energia de creativitat.

Caminar en silenci sobre el camí que verdeja pot permetre’ns descobrir el diàleg entre els ocells. Quan el pensament ens aparta del so de la branca que cruixeix li podem dedicar un somriure i retornar a les sensacions que ens ofereix l’escenari que ens envolta.

Mica a mica podem recuperar aquella capacitat de meravellar-nos de quan érem infants i experimentar una joia profunda. I és aquí, en aquesta experiència d’obertura que comencem a comprendre la interrelació entre les coses. En abraçar l’alzina i notar la seva escorça rugosa a la galta m’adono del sol i la pluja que l’han ajudat a créixer, veig les restes del incendi que va patir, sento les arrels immenses que no es veuen però que la nodreixen, m’obro a compartir l’energia d’altres persones que també l’han abraçat en el transcurs de centenars d’anys…

De la mateixa manera que abraço l’alzina comprenc que la millor forma de conviure amb aquesta emoció que potser emergeix del meu interior i em fa patir és també abraçar-la. Puc aprofitar la proposta de tocar la terra per aprendre a transformar aquest dolor emergent en alguna cosa que em nodreixi.

El campanar del poble assenyala les hores i aprofito per deixar-me envair per la vibració que mobilitza l’espai. Torno a recordar que la meva missió, aquí i ara, és observar, tocar, olorar i percebre la meva respiració, amb els peus sobre la terra. Miro els companys i m’envaeix una sensació de confiança, tots intentem fer el mateix, em sento part. Això em dona pau.

És l’hora de dinar i trec el picnic que he preparat aquest matí abans de sortir de casa. Mengem en silenci i puc assaborir les textures del meu àpat i els gustos tan subtils que el conformen. Em sento agraïda per poder estar aquí nodrint-me amb aquest menjar…

Abans de marxar ens proposen una curta meditació tot contemplant la muntanya. Inspiro i sé que estic inspirant, expiro i sé que l’aire surt del meu cos. Dins i Fora. Inspiro i em veig com la muntanya, expiro i em sento sòlid. Muntanya, sòlid…Sentir és respondre corporalment al món que ens envolta i està succeint contínuament. Aquesta capacitat de commoure’ns és la dimensió humana. Ser humans vol dir tendir ponts entre la terra i el cel, entre la forma i el buit, entre la matèria i l’esperit.

Marxo amb un fort sentiment de serenitat interior i amb la confiança de que puc retornar a mi, de mil maneres possibles. La natura és la meva aliada.

 

Aquest diumenge 21 de maig estarem a la Jornada Som País, Sostenibilitat al Parc Natural de Montserrat realitzant una activitat gratuïta de Consciència Plena a la Natura. Ens trobarem a la plaça de l’Ajuntament (davant de Can Casas) a les 11.30h. Us hi esperem! Reserves a 93.771.00.06 o garciasalb@diba.cat.

 

El Parc Natural de Montserrat és un indret excepcional per la pràctica de la Plena Consciència. Hi conflueixen la presència de la Natura i l’energia potent d’aquesta Muntanya tan poderosa.

Podem fer ioga a la natura, senderisme conscient, marxes meditatives, tallers d’arteràpia i natura, mandales i natura… Són diverses propostes que pretenen obrir un espai on es pugui experimentar amb la presència.

Veure més sobre Caminades Conscients a l’Alzina.

Agraïm a Lama Tashi Lhamo i a Tich Nhat Hang així com als llinatges respectius aquesta comprensió que, en el fons, no és diferent a la del cristianisme. Les eines rebudes d’aquests mestres són rares i molt valuoses. Tant de bo que amb la nostra tasca puguem col·laborar per que arribin a moltes persones…

 

També et pot interessar