L'escolta gestàltica. Mans en tensió

Tot d’una, la vida o L’escolta gestàltica

Tot d’una, la vida o L’escolta gestàltica

Avui volia parlar dels canvis de guió, de les situacions inesperades que mai haguéssim pensat que ens tocaria viure. Amb els anys, anem aprenent que la vida ens porta sorpreses impensables, en moments que mai son oportuns. De vegades, el que vivim és d’una magnitud tan gran que ens deixa sense alè i sense eines per fer-hi front.

Les situacions poden ser molt diverses, prou freqüents en l’entorn però que, d’alguna manera ens agafen desprevinguts. La parella que decideix marxar a treballar a l’estranger, el fill adult que deixa de parlar-nos, un pare que entra en una situació de dependència greu, la mort d’un germà…

El denominador comú és, sovint, el desconcert, una sensació punyent que algú ha canviat les regles del joc sense comptar amb nosaltres i també un sentiment gran d’indefensió.

La Laura ho expressava així “l’entenc (el seu marit), perquè segurament jo hauria fet el mateix, crec que no tinc motius però em sento enfadada i decebuda. No sé com reaccionar”.

De vegades, el diàleg que permetria transitar el desconcert no és possible, ens sentim incompresos  i ens cal demanar ajuda. Reconèixer les nostres limitacions és important. Verbalitzar “no puc amb això” és sovint el primer pas.

Aquest “permís” per parlar de sensacions i emocions aparentment contradictòries és quelcom que els terapeutes gestalt facilitem a teràpia. És important validar el que sentim per poder dibuixar un mapa de la realitat que ens envolta. Comunicar contradiccions aparents, sensacions de pèrdua, impotència, ràbia o abandonament és valuós i contribueix a reconstruir la nostra realitat i a ressituar-nos.

Anomenem escolta gestàltica a aquesta manera d’estar per l’altre amb una actitud present i lliure de judicis. El terapeuta no dona consells, no dictamina. En canvi, acompanya a explorar l’experiència amb consciència i això facilita l’autoconeixement i la transformació.

Amb preguntes com què estàs sentint? Què t’ajudaria? Què necessites? Què estàs evitant? Afavorim obrir un espai on és possible una transformació personal.

rosa montells Teràpia Gestalt Collbató

Autora

Rosa Montells

Terapeuta Gestalt amb quinze anys d’experiència, membre de la Asociación Española de Terapia Gestalt (AETG). Instructora de Moviment Conscient Rio Abierto. Professora de Cuina Natural i Energètica. Llicenciada en Farmàcia.