Alimentació saludable: un camí de sensacions i experiències corporals

alimentacio saludable

Alimentació saludable: un camí de sensacions i experiències corporals

En aparença, ens alimentem amb l’objectiu de que el nostre organisme disposi de determinades substàncies que el permetin seguir viu. Aquesta afirmació és certa i afecta el cos físic però també és veritat que mengem per compensar-nos energètica i emocionalment. En aquesta relació que establim amb aliments des del cos i també les emocions, hi juguen un munt de qüestions de les que sovint no en som massa conscients.

El que necessitem vs el que desitgem

 

Per una banda, el nostre organisme necessita determinats aliments cuinats de manera simple que no sempre sabem com preparar i el resultat és que ens avorreixen i no ens venen de gust. D’això en podríem anomenar, el que necessitem.

Per un altre costat, busquem satisfacció emocional en el menjar i a cops, com a conseqüència, rebem efectes no desitjats en àmbits com la salut o el cos físic. És a dir, desitgem determinades menges que no ens són saludables i ignorem de quina manera això es troba influenciat per imatges publicitàries o aprenentatges socials que ens aparten de la saviesa natural del cos.

D’aquesta manera el que necessitem acostuma a trobar-se molt lluny del que desitgem. L’única manera que coneixem per aconseguir-ho, tal i com acostumem a tractar els aspectes emocionals, és aplicar l’exigència. Us sona? Aquesta és l’eterna lluita i la resposta és que no funciona. Si pretenem sotmetre els aspectes emocionals sense tenir-los en compte i pactar amb ells, tenim les de perdre. La pregunta és si possible arribar a un equilibri i avançar sense entrar en el maltractament.

La proposta seria utilitzar l’alimentació per generar salut física i també emocional a través de la consciència.

 

Quan parlo de consciència em refereixo a quelcom tant senzill com escoltar les sensacions físiques. Tant avesats com estem a atendre el de fora, la veritat és que obrir-nos a notar el cos no ens resulta gens fàcil.

Les possibilitats d’aprenentatge que ens ofereix un camí d’alimentació saludable són enormes. Algunes les tenim tan a prop que ni ens n’adonem, com per exemple redescobrir els gustos originals dels aliments o embadalir-nos amb els moviments que fan les vísceres en relació a determinades menges. L’aposta és anar triant els aliments, els estils de cocció i els condiments en funció del que anem descobrint en el nostre estimat cos sempre canviant.

Sí, us estic parlant de dedicar-nos temps per mastegar i respirar. També per gaudir cuinant, al menys de tant en tant, i millor en companyia. Adonar-nos de la meravella que suposa seure a taula i disposar d’uns aliments saborosos i saludables per satisfer-nos a tots nivells.

I anar-nos adonant, cada cop amb més freqüència, que el que desitgem es va confonent amb el que necessitem.

 

 

També et pot interessar

 

Anar a la Formació en Cuina Natural i Saludable | Curs 2018-2019