El Sistema Río Abierto: La vida en moviment / La fluïdesa primordial

classe de moviment conscient rio abierto

El Sistema Río Abierto: La vida en moviment / La fluïdesa primordial

Viure i expressar tot el potencial

Les persones arriben als tallers amb poca energia, amb tensió d’espatlles i la sensació d’estar desconnectades d’alguna cosa important que se’ls escapa. Em diuen que es passen el dia intentant controlar la vida entre conceptes, pressions i judicis. Demanen una pausa; deixar de pensar, diuen.

La proposta és habitar el cos. Mitjançant aquesta eina poderosa és possible viure en el present ni que sigui per una estona; fluir amb la vida de la mà d’emocions i sensacions corporals que habitualment bloquegem. El resultat és terapèutic i alliberador.

És difícil posar paraules a coneixements que pertanyen a l’àmbit de l’experiència viscuda, de la mateixa manera que és difícil transmetre l’experiència del tast d’un xarrup de llimona si mai no hem tastat un gelat. Les paraules ens arrosseguen a comprendre la realitat des de l’intel·lecte i sovint poden confondre o ser insuficients. El cos coneix maneres d’expressar realitats internes de manera poderosa.

El sistema “Rio Abierto” acompanya als participants dels tallers a explorar el món interior mitjançant la música i el moviment; l’objectiu és que la persona visqui i expressi tot el seu potencial de força, de vitalitat i d’amor.

Rio Abierto

El nom “Rio Abierto” evoca una realitat que flueix, un procés viu que evoluciona fins desvetllar-se tal com és en tota la seva essència. De la mateixa manera, totes les persones tenim una capacitat natural envers allò vital, creatiu i sanador. Moure’ns amb consciència seguint el ritme o la melodia d’una cançó ens ajuda a recuperar la nostra vitalitat d’una manera fluida perquè sanem bloquejos, expressem aspectes retinguts i permetem “ser” el que “és” en nosaltres.

Des la creença profunda que el cos, la ment, les emocions i la part espiritual d’una persona no son més que manifestacions d’una mateixa realitat, el cos encarna la manera de sentir i pensar la vida d’un individu.

Per tant, si modifiquem la nostra postura corporal, els recolzaments, la capacitat toràcica o la connexió entre els diferents centres energètics del cos, sens dubte variarà la nostra percepció del món, l’autoestima i l’afectivitat.

I si fem les paus amb les nostres emocions conflictives i mirem el nostre entorn d’una manera més amable, el cos també s’adaptarà a aquesta nova situació.

Els participants acostumen a marxar dels tallers més presents i més lleugers. Més en contacte amb la seva realitat tal i com és, coneixent el que el sent el cos i com es belluguen les emocions en el seu interior.

En unes poques sessions els neix la intuïció de que hi ha tot un camí a fer per integrar el món d’idees i fantasies que governen habitualment la seva vida amb les sensacions i emocions que van descobrint. I que aquest aprenentatge els farà ser més de veritat. Més harmònics i vitals.

Una classe de moviment conscient

Comencem sense música, amb petits estiraments i moviments que el cos ens demana per ajudar-se a “arribar”. Som respectuosos amb els petits dolors i les tensions i ens anem acompanyant a estar presents. Aviat comencen els badalls.

Sona una música que ens convida a tocar de peus a terra. La instructora proposa moviments amb els peus i poquet a poquet ens anem sentit més arrelats. L’energia del centre base comença a córrer per les nostres cames. El grup es va vigoritzant. Algú té necessitat d’estirar-se a terra i continuar bellugant-se en posició horitzontal.

Mitjançant diferents ritmes i melodies anem experimentat diferents propostes de moviment que ressonen a cadascú de nosaltres de diferent manera. Tot sembla estar permès i això imprimeix a l’entorn una atmosfera de permís i llibertat.

La música és la nostra companya de viatge, ens proporciona la possibilitat d’experimentar-nos amb diferents ritmes, melodies i registres emocionals.

Ara sona una música suau i som convidats a moure’ns des la necessitat de cadascú. És el moment de connectar amb la nostra veritat. Des d’on em bellugo? Estic còmode? Hi ha alguna cosa que voldria fer que no em permeto? Mica en mica anem llimant les nostres resistències i els moviments es tornen més fluids.

Avui hi ha la proposta d’explorar per parelles un moviment de centre vital. Movem la pelvis al ritme d’una cançó de Kevin Johansen. Canviem de parella i ens adonem de com varia la percepció depenent de la persona amb la que ballo. La pelvis no es belluga de la mateixa manera. Em puc atrevir a probar un moviment nou sentint-me observat per un altre?

En la sessió també s’inclou una estona en què anem aprenent a lliurar alguna cosa nostra a l’entorn. Pot ser una mirada, algun moviment per mostrar-se o senzillament un reconeixement a alguna persona del grup.

De vegades, aquesta estructura que pot durar entre una i dues hores, inclou un petit exercici de contacte mitjançant un massatge, una relaxació o una meditació guiada; avui proposem un massatge d’esquena compartit.

Abans de marxar ens acomiadem en cercle i expressem, si ens ve de gust, alguna cosa que hem viscut durant l’espai que hem compartit.

Origens

El sistema “Rio Abierto” va néixer de la mà de María Adela Palcos a Buenos Aires en els anys 60 i s’està difonent a Espanya gràcies a Graciela Figueroa. En aquests moments el moviment que proposa està irrompent amb força a Catalunya.

 

Anar a Moviment Conscient Rio Abierto de l’Alzina de Collbató.

 

També et pot interessar